Financiële markten lijken zich koest te houden in afwachting van de gebeurtenissen in juni. Alleen de olieprijs vertoont duidelijk herstel, signaleert Michael Nabarro.

De koersen op de mondiale aandelenmarkten vertoonden de afgelopen weken per saldo weinig beweging. Het cijferseizoen was over het algemeen weinig inspirerend. Ook de koers van de Amerikaanse dollar blijft per saldo vooralsnog zijwaarts bewegen. Het lijkt erop dat de markten zich positioneren voor een heftige maand juni.

Er staat namelijk nog al wat op de agenda, maar daarover hieronder meer. Het enige wat momenteel echt opvalt op de beurs is het sterke herstel van de olieprijs. In deze bijdrage sta ik stil bij de gebeurtenissen van juni en zal ik vanuit technische optiek inzoomen op de verwachtingen van de olieprijs.

Zijwaartse marktbeweging

Begin dit jaar waren er al signalen die een beweeglijke, maar per saldo zijwaartse marktbeweging aankondigden. Zie hier voor mijn bijdrage van 19 februari voor meer informatie.

Ook blijft de VS relatief nog steeds een aantrekkelijkere belegging dan Europa (gemeten in euro’s). Dit omdat de euro-dollarkoers en brede S&P 500-index (vooral in euro’s) nog steeds zijwaarts bewegen en de Europese indices sinds 2015 in een dalende trend zitten. Zie hier voor mijn bijdrage van 8 april voor meer informatie over dit onderwerp. Die hierin benoemde technische steun- en weerstandsniveaus zijn nog steeds van kracht.

Heftige agenda voor juni

Het lijkt er dus op dat financiële markten zich positioneren voor de verschillende scenario’s die zich gedurende de maand juni kunnen ontvouwen. Er staat nog al wat op de agenda.

Eerst mogen de Grieken een akkoord trachten te realiseren met de schuldeisers. Dan komt op 12 en 13 juni het beleidscomité van de Amerikaanse Federal Reserve bijeen om een mogelijke renteverhoging te bespreken. Vervolgens mogen de Britten op 23 juni naar de stembus en een paar dagen later ook de Spanjaarden.

De Britten stemmen over een mogelijke Brexit, een vertrek uit de Europese Unie, en de Spanjaarden doen gewoon de verkiezingen opnieuw omdat links niet echt wil meewerken aan de vorming van een nieuwe regering na de laatste verkiezingen. Kortom voldoende gebeurtenissen die de markten sterk kunnen beïnvloeden.

Focus op Brexit

Hoewel er dus een aantal belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden, ligt de focus in mijn optiek op het Britse referendum. Ik verwacht namelijk niet dat de Amerikaanse Federal Reserve vóór de uitslag van het Britse referendum actie zal ondernemen, maar nog even het kruit droog houdt.

Of de nieuwe verkiezingen in Spanje het verschil gaan maken betwijfel ik. In verschillende peilingen zijn er nauwelijks verschillen ten opzichte van de laatste verkiezingen waarneembaar. Wordt dus vervolgd.

De Grieken lijken dicht bij een akkoord, maar het is nog geen gelopen race. Ik verwacht echter wel dat ze er in eerste instantie zullen uitkomen met de schuldeisers, want de Grieken willen graag een schuldenreductie bespreekbaar maken. En dat zal niet gebeuren zonder een akkoord.

Herstel olieprijs

Nu de aandelenmarkten en de euro-dollar een pas op de plaats maken, sta ik stil bij de ontwikkeling van de olieprijzen.

Olieprijzen hebben sinds het dieptepunt van 20 januari 2016 (Brent olieprijs: 27 dollar per vat, West Texas Intermediate: 26 dollar per vat) een sterk herstel laten zien van meer dan 75 procent. Dit is vooral het gevolg van de afname van het mondiale overaanbod.

De productie bij niet-OPEC landen zoals China, Mexico en de VS loopt flink terug als gevolg van de lage olieprijs. Meer en meer marktpartijen lijken overtuigd dat de bodem voor de olieprijs is gezet, en dat een verder herstel in de tweede helft van het jaar mogelijk is.

Lange en korte termijn

Maar wat signaleren de grafieken? Hieronder ziet u een langere- en kortetermijngrafiek.

(Brent-olie, lange termijn; klik op grafiek voor uitvergroting)

olieprijsgrafiek

Na de zomer van 2014 kwam er een einde aan het tijdperk van olieprijzen van 100 dollar. De markt brak sindsdien alle steunniveaus die er waren en de prijs viel in sneltreinvaart naar beneden.

De dalende trend die sinds 2014 is ingezet, werd niet eerder dan begin maart van dit jaar opwaarts doorbroken en geneutraliseerd. Dit signaleerde dat een correctieve prijsbeweging aanstaande was. Deze beweging lijkt nog wat meer ruimte te hebben richting de respectievelijk 52 en 54 dollar. Deze zone is voor de langere termijn significant om het langere termijn beeld echt te doen kantelen.

(Brent-olie korte termijn; klik op grafiek voor uitvergroting)

olieprijs kort

De daggrafiek laat de eerder benoemde trendbreuk van begin maart duidelijk zien. Er is op de korte termijn nu een mooi proces van hogere toppen en bodems waarneembaar alsmede en duidelijk trendkanaal met meerdere raakpunten. Dit versterkt de significantie van de huidige trend. Zolang deze trend intact blijft mag er dus verder naar boven gekeken worden.

Ik houd er wel rekening mee dat de olieprijs het boven de 50 dollar lastiger zal gaan krijgen. Indien de huidige opwaartse trend neerwaarts word doorbroken, zal waarschijnlijk de volatiliteit weer terugkeren. Maar voor nu zijn op de korte termijn de stieren de baas.

Stilte voor de storm?

Op dit moment lijken de meeste markten dus in afwachting van wat de maand juni zal brengen. Er is wel wat steun vanuit de oliemarkten, maar per saldo gebeurt er op indexniveau in de ontwikkelde markten dus (nog) niet veel.

Mochten de gebeurtenissen van juni negatief uitpakken, dan zullen we waarschijnlijk getrakteerd worden op nog lagere rentes, vooral dan in Europa. Dit zal ook zijn weerslag op de aandelenmarkten niet missen.

Mochten we zonder al te veel kleerscheuren de maand juni doorkomen, dan kan dat de opmaat vormen voor toch nog een mooi beursjaar.

Kortom, voor nu is enige behoudendheid op zijn plaats, maar is wel van belang om snel te kunnen schakelen. Dit om op tijd in te kunnen spelen op de verwachte beweeglijkheid, maar ook als de markten zich kunnen ontworstelen aan de huidige zijwaartse beweging.

Michael Nabarro is beleggingsspecialist bij ABN Amro MeesPierson Private Banking. Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.  Zie hier voor meer informatie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl